Sværmning

DSC_5432
En bisværm i en hyldebusk – i en højde så den er til at nå uden stige.
Ca. 12 timer efter at sværmen er sat i kassen.
Ca. 12 timer efter at sværmen er sat i kassen. Der er vist brug for et endnu større hjem.

 

En bifamilie vil sværme når den har behov for at dele sig – pladsen i boet er måske for lille men der kan også være andre årsager. Forud for selve sværmningen vil familien begynde med at lave dronninger. Det er en af disse nye dronninger, der bliver familiens nye dronning. Inden den nye dronning er udviklet, vil den gamle dronning forlade familien med en god del af bierne og honningen for at finde et ny sted at bo.

DSC_5445
Biavleren henter sværmen og forsøger at få den ned i en bikasse med rammer og voks. Dronningen skal med ned i kassen ellers flyver de ud igen.

Er der flere dronningceller i familien vil den først klækkede dronning vandre rundt i stadet og “kalde” på de andre dronninger, der stadig sidder i forseglede celler. Dronningerne inde i cellerne vil “svare” på “kaldet” – og dronningen vil da vandre til dronningcellerne og med sin brod slå de potentielle fjender i forhold til dronningrollen i familien ihjel – en efter en.

DSC_5446
Bierne rystes ned i bikassen.

En familie kan sværme mere end en gang inden for kort tid.

DSC_5457
Dronningen er nu med og i løbet af kort tid er familien samlet i dens nye hjem. Er familien ikke inficeret med varroa kan man bygge videre på den ved at skfite dronningen til en ny dronning.

Ser man en sværm skal man normalt ikke være særlig nervøs. Man ringer til en biavler, som gerne kommer og hjælper dig af med bierne.

Når sværmen bestlutter sig for at sidde sådan – så må man i gang med at skille “boligen” af….

En tagplade må væk førend sværmen kan hentes i dette tilfælde hvor dronningen blev fundet efter ca. 2 timer
En tagplade må væk førend sværmen kan hentes i dette tilfælde hvor dronningen blev fundet efter ca. 2 timer.
Tagpladen er væk og bierne kan "skovles" ud.
Tagpladen er væk og bierne kan “skovles” ud.

Sværme kan være store og små. En familie i sværmtilstand kan sværme flere gange efter hinanden. Her er en lille sværm, der nok er 2 eller 3 sværm. Siddende i en tjørnehæk – lige til at “pille” ud.

IMG_0977