Presning af honning

Jeg har valgt at presse honningen ud af vokstavlerne. Det er en lidt langsommere proces end at slynge det ud, som er den mest gængse måde at gøre det på.

Presning er dog  også en mere nænsom måde at høste honningen på: Flere aromastoffer bevares og mængden af pollen i honningen er formentlig også større sammenlignet med traditionelle høstmetoder.

DSC_4554
Voks og honning skæres manuelt fra tavlens lister og tråde før den kommes i pressen.

Pressen bruger vandtryk til at presse honningen ud af tavlerne. Efter pressen løber det igennem en grov køkkensi, hvor voksrester fjernes. Herefter igennem en spidssi og honningen er klar.

Skal honningen bruges flydende kommes den straks på glas.

Vandpressen bruger vandtrykket fra vandforsyningen at at trykke honningen fri af tavlerne. Der er ingen kontakt mellem vand og honning/voks.
Vandpressen bruger vandtrykket fra vandforsyningen at at trykke honningen fri af tavlerne. Der er ingen kontakt mellem vand og honning/voks.

Skal den være smørbar må den stå og røres en gang om dagen indtil krystalstrukturen i honningen gør, at den kan tappes på glas. Det kan være en ganske arbejdskrævende og langsommelig proces at lave smørbar honning – processen afhænger primært af fordelingen mellem de forskellige sukkerarter i nektaren i de blomster bierne har besøgt. Normalt vil jeg pode en langsomt krystalliserende honning med en i forvejen finkrystalliseret honning for på den måde at fremme processen med dannelse af fine krystaller i honningen.