Et kig i bigården

IMG_5554-3
Selv i en hård vinter med lange perioder med frost klarer bierne i langt de fleste tilfælde sig godt. Vintrene 2010-11, 2011-12 og 2012-13 var sådanne vintre.

Min hjemmebigård står i Hasle Bakkelandskab. Det er her jeg bor så det er nemt at passe bierne.

Fødegrundlaget for bierne er meget fint her: Masser af haver og dermed mange forskellige pollen- og nektarkilder og en del naturarealer med vilde planter – herunder pionerplanter (stenkløver og gederams) i selve bakkelandskabet. Bakkerne og søerne ned mod True samt lidt landbrugsarealer ved True og Tilst. Ca. hvert andet år er der raps i nærheden af bigården.

Maj 2012 Køer og bier 004
En gang om ugen må biavleren kigge til bierne. Dronetavlen skal skæres, er der plads nok for dronningen til at lægge æg (>2000 pr. dag i maj juni). Er der plads til nektar og pollen. Er der tegn på sygdom… Der skal kigges godt efter!

I en god sommer – som i 2013 – kan der være meget nektar og pollen at hente i lindetræerne bl.a. langs Jernaldervej og andre steder i området.

Canada 2013 058
Bistaderne står solrigt det meste af dagen men også lidt skygge hen på eftermiddagen og fremfor alt i læ.

Pil er der også en del af i området – en meget vigtig pollenkilde i det tidlige forår.

DSC_4472
Når bierne finder meget nektar i løbet af maj og juni skal bistadet udvides med flere magasiner. Hvert magasin rummer ti tavler, der ca. kan rumme 2.5 kg honning. De nederst to magasiner er her dronningen lever, lægger æg, larverne passes osv.

 

Der kigges på bier
Her inspiceres en yngeltavle for sygdom. Her er der intet problem – regelmæssigt yngelleje – lyst og uden “huller”.

Bl.a. for at få lidt forskellige variationer i honningsmagen har jeg et par bigårde uden for min hjemmebigård: I midtbyen tæt på Botanisk have og i Høver ved Galten.

Forår (2017) – taget tages af og det summer af liv – og varmen fra “kassen” mærkes gennem ventilationshullerne. Så på med taget igen så der er fred og ro til arbejdet.